Blog - Wat is een houtskeletbouw woning? - Tuinbeurs Nederland 

Wat is een houtskeletbouw woning?

14 Juni 2023

Wat is een houtskeletbouw woning?
Houtskeletbouw, of HSB zoals de term vaak wordt afgekort, is het toepassen van een houten draagconstructie in een gebouw. Die draagconstructie wordt het skelet genoemd. Tuinbeurs Nederland produceert in haar eigen Nederlandse productiefabriek ook houtskeletbouw woningen.

Houtskeletbouw woningen die wij produceren zijn bijvoorbeeld: schuurwoningen, mantelzorgwoningen, recreatiewoningen, chalets enzovoort.

Binnen Tuinbeurs Nederland geloven we dat duurzaam bouwen de toekomst heeft. Daarom hebben we specialisten aangetrokken binnen onze organisatie en zijn we de afgelopen jaren druk bezig geweest met het ontwikkelen van het verduurzamen van onze buitenverblijven en houten woningen.

Hoe snel wordt houtskeletbouw geplaatst?
Houtskeletbouw is een snelle bouwmethode. Zeker als u het vergelijkt met traditionele bouw. Dat komt doordat hout een licht materiaal is dat in de meeste gevallen prefab gemaakt worden. Dit betekend dat wij tijdens de productie in onze eigen Nederlandse fabriek de diverse elementen van de houtskeletbouw woning al in elkaar zetten. Dit zorgt er voor dat er op locatie sneller gewerkt kan worden.

Voordelen houtskeletbouw

  • Flexibiliteit: een woning uit houtskeletbouw heeft een grote keuze aan afwerking. Denk maar aan ramen of deuren die snel kunnen toegevoegd of verwijderd worden. Ook kunt u makkelijk aanpassingen doen in de grootte en de hoogte. Onze deskundige adviseurs denken graag met u mee wat voor ontwerp het beste bij u en uw kavel past.

  • Snel opgebouwd: alle elementen van een houtskelet worden al op voorhand gemaakt in onze eigen Nederlandse productie fabriek in Emmen, waardoor er minder tijd wordt verloren op locatie. Bovendien is houtskeletbouw ook gelijk aan  Er komen geen natte elementen aan te pas, zoals bijvoorbeeld beton dat moet uitdrogen.
     
  • Ecologisch en duurzaam: de productie van hout stoot minder CO2 uit dan traditionele woningbouw. Dat komt omdat het energieverbruik een stuk lager  Zoals hierboven al vermeld bespaart houtbouw ook wateromdat er geen cement, beton, stucwerk, etc. aan te pas komt. Hout heeft ook een even lange levensduur als standaard bouwmaterialen, minimaal 75 jaar. Al onze houten woningen voldoen aan de BENG-norm isolatie (Bijna energie neutraal gebouw). Vanaf 2021 is dit de nieuwe norm vanuit de overheid.

  • Binnenklimaat: Hout werkt vochtregulerend waardoor er alle seizoenen een gezond binnenklimaat is. Bovendien nemen houten muren geen warmte op waardoor er geen warmteverlies of -opname gebeurt via de muren. Dat zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis constant blijft en je minder vaak de verwarming moet gebruiken. Een derde voordeel voor je binnenklimaat is dat hout geluiddempend werkt voor omgevingsgeluiden.

  • Vuur werend: Misschien iets waar je niet meteen aan denkt, maar houtskeletbouw is even goed bestand tegen vuur dan traditionele bouw. Om massieve houten balken effectief te laten ontbranden heb je een lange reactietijdnodig en een hoge temperatuur, wat ook een traditioneel gebouw in lichterlaaie zet.

 

Bent u nieuwsgierig of een houtskeletbouwwoning iets voor u is? Onze adviseurs staan 6 dagen per week voor u klaar om u verder te helpen en samen met u naar de opties en mogelijkheden te kijken.

Tel: 0591 677665 - Mail: [email protected]

Nieuw in ons assortiment: Solarwood
26 Juni 2023
Lees artikel
Tuinkamer van Rob Verlinden
26 Juni 2023
Lees artikel
BENG-norm isolatie uitgelicht
14 Juni 2023
Lees artikel