Advies nodig? Bel 0591-677665
Ma t/m Vr: 08:00-17:00, Zat: 9:00-16:30, Zon: 13:30-16:00

Winkelwagen
0 producten

Hoe houd je je blokhut in topconditie?

Voor dat je begint met het opbouwen van de blokhut is het zeer belangrijk dat je onderstaande informatie goed doorleest. Als leverancier voorzien we je graag van informatie over de fundering, het opbouwen, dakbedekkingen en het onderhoud wat je moet plegen om zo lang mogelijk te genieten van je blokhut. Het is belangrijk je blokhut goed te onderhouden. Dit onderhoud dien je zelf te doen, hier komt de fabrikant, leverancier of montageploeg niet voor lang.

Fundering

Je dient je blokhut altijd te plaatsen op een vlakke, waterpas fundering. Een waterpas fundering voorkomt een scheve blokhut.

Er zijn 4 goede opties:

1. Een waterpas tegelplateau.
2. Een fundering van betonbanden met de afmeting 8x20x100cm
3. Een hardhouten fundering
4. Een betonvloer/houtenvloer

Funderingsprofielen

Bij een betonen fundering (tegelplateau of betonbanden) is het ten alle tijde aan te raden om funderingsprofielen te gebruiken. Dankzij de schuine afloop van het funderingsprofiel loopt het water weg, voorkom je optrekkend vocht in de onderste planken van je blokhut en uiteindelijk verrotte planken.

Dompelen

Een goed begin, is het halve werk! Dit is een voorbehandeling waarbij de profielen, los van elkaar, in een dompelbad met een watergedragen transparante beits gaan. Vervolgens ondergaan deze een droogproces. Door middel van deze behandeling kunt u gelijk aan de slag met de montage van de blokhut en hoeft u deze niet eerst plank voor plank te beitsen en te laten drogen. We adviseren om de blokhut na de montage, binnen 6 weken te beitsen in de door u gewenste kleur.

Beits

Vuren hout heeft altijd een kleurtje nodig. Hiermee bescherm je de blokhut tegen UV, schimmels en weersinvloeden. Dankzij het grote assortiment beitsen van Wood Protect kan je je blokhut perfect beschermen en zorg je ook nog eens voor een mooie uitstraling. LET OP: beits je blokhut altijd af met een kleur! Behandel het hout zowel aan de binnen- als buitenkant met minimaal 2 lagen beits anders krijg je extreme houtwerking.

Goot

Voorkom opspattend water en voorzie je blokhut van een goot. Bij een plat dak beschik je over een dak doorvoer en bij een blokhut met zadeldak, lessenaarsdak, wolfskap of kapschuur is een polyester goot de perfect keuze. 

Algemeen onderhoud van je blokhut

• Beitsen

- Hout is een natuurproduct en dient te allen tijde goed behandeld te zijn tegen schimmels en UV. Beits je blokhut dus regelmatig

• Onderhoud ramen en deuren

- Door de weersinvloeden kan het voor komen dat de ramen en deuren gaan klemmen. Zorg er daarom voor dat de ramen en deuren altijd volledig in de beits zijn gezet. Herhaal dit regelmatig. De deuren zijn voorzien van paumelles. Mocht de deur klemmen dan kan je de paumelles verder de deur in- of uitdraaien zodat de deur weer goed dichtgaat. LET OP: houtstapelbouw (blokhut) gaat na het opbouwen krimpen, daarom zit er ruimte tussen het kozijn en de blokhut. Het is normaal dat de deur na verloop van tijd gaat klemmen, dit hoort bij het onderhoud van de blokhut en is geen fout van de fabrikant, leverancier of montageploeg.

• Stelpoot

- Als je een blokhut hebt met een luifel en staanders zit onder elke staander een stelpoot.
- Een blokhut krimpt, een staander niet. Daarom zit er onder elke staander een stelpoot.

Middels deze stelpoot kan je het dak stellen en zorg je dat het dak altijd waterpas staat.

• Water op een plat dak

- Wanneer je een blokhut hebt met een plat dak met daarop EPDM dakbedekking kan het voorkomen dat er water op het dak blijft liggen. Dankzij het water wordt het EPDM niet aangetast door UV en gaat het langer mee. Het is dus goed dat er water op het dak blijft liggen. Blijft er alleen water op de luifel staan dan kan je doormiddel van de stelpoten het dak weer waterpas maken.

• Ventilatie

- Zorg ervoor dat je blokhut altijd kan ventileren. Zet je ramen op de kiep stand en plaats ventilatieroosters. Zo voorkom je een te hoge luchtvochtigheid en schimmel.

Schimmel

Hout wil zich aanpassen aan de luchtvochtigheid. Daarom krimpt het en zet het uit. Is het hout te nat, niet goed behandeld en kan de blokhut niet goed genoeg ventileren dan gaat deze schimmelen. Zorg er daarom voor dat de blokhut altijd aan zowel de binnen- als buitenzijde is behandeld met beits, dat de blokhut altijd kan ventileren en is voorzien van een houten vloer. Gebeurd dit niet, dan kan er schimmel optreden in de planken.

Vloer

Voorzie je blokhut altijd van een houten vloer. Bestrating is koud, vochtig en temperatuur vast. Als de zon op de blokhut schijnt warmt deze op terwijl de bestrating koud blijft. Hierdoor ontstaat er condens. Dit trekt in de wanden, in het dak en in de materialen die in de blokhut staan. Zonder houten vloer in de blokhut is de kant op schimmel zeer hoog.

Dakbedekking

Zorg altijd voor een goede dakbedekking. Bij een blokhut met zadeldak zijn er meerdere opties. Je kan het dak voorzien van dakshingles, dakpanplaten of bij een verzwaard dak dakpannen. Bij modellen met een plat dak of lessenaarsdak is EPDM of een bitumineuze dakbedekking de juiste keuze. Dakleer of bitumen golfplaten zijn een budget artikel, prijstechnisch aantrekkelijk maar beschikken niet over een lange levensduur.