Advies nodig? Bel 0591-677665
Ma t/m Vr: 08:00-17:00, Zat: 9:00-16:30, Zon: 13:30-16:00

Winkelwagen
0 producten

Veelgestelde vragen

 • Onderhoud

  • Ik heb last van groene aanslag op mijn tuin tegels. Hoe moet ik mijn tegels verzorgen?

   Een veel gehoorde ergernis is groene aanslag op terrastegels of groen mos tussen de klinkers van de stoep of oprit. Juist als de dagen donkerder en korter worden en er veel regen valt, is groene aanslag bij veel mensen een probleem. De mossen en algen houden vervolgens het water vast wat het probleem alleen maar verergert. Een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, maar hoe kom je er vanaf?

   Een veel gebruikte methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek oftewel chloor. Chloorwater is echter zeer schadelijk voor het milieu en is ook zeer agressief voor de omliggende beplanting. Een ander oplossing die je steeds vaker ziet is de hogedrukreiniger. Dit is met afstand de makkelijkste en snelste manier om van de groene aanslag af te komen, zonder het gebruik van chemische middelen. Het resultaat is echter vaak maar van korte duur. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt de structuur van de tuintegels en klinkers aangetast. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer waardoor mossen en algen juist veel meer kans krijgen. Resultaat… de groene aanslag komt nog sneller terug! Natuurlijk zijn er nog allerlei andere chemische middeltjes op de markt die mos en algengroei kunnen verwijderen, maar zoals gezegd zijn deze niet al te best voor milieu en gezondheid. Gelukkig zijn er ook een groot aantal natuurlijkere manieren om groene aanslag van je stoeptegels te verwijderen.

   Groene aanslag en zonlicht
   Groene aanslag duikt meestal op op vochtige plekken waar de zon weinig schijnt. Terrastegels of klinkers die in de schaduw liggen, hebben al snel een groene gloed te pakken. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor materiaal is gebruikt voor het terras : betontegels, gecoate tegels, geïmpregneerde tegels, natuursteen klinkers, hout, keramiek… allen zijn gevoelig voor de groene aanslag. De beste aanpak is de omstandigheden te doorbreken die mos en algen veroorzaken, waardoor het onkruid minder kans krijgt. Kijk bijvoorbeeld of je de afwatering kunt verbeteren door het terras iets op te hogen of aflopend te maken. In een dicht begroeide tuin kan snoeien ook een goede oplossing zijn. Waar veel zonlicht op de bestrating valt, zal deze sneller drogen en zal de aanslag snel verdwijnen.

   Anti Algen
   De meest eenvoudige manier om groene aanslag te verwijderen is met Anti Algen.
   Het Anti Algenmiddel kunt u spuiten, gieten, borstelen of schrobben met een oplossing van 2,5% van het middel (2500 ml) op 100 liter water. Niet naspoelen. Na enkele dagen dode wieren, algen, vuil enz. verwijderen door met een harde straal af te spuiten resp. af te schrobben. Deze reinigende na behandeling behoeft niet noodzakelijk op korte termijn te gebeuren, omdat dit middel geen schadelijke nawerking en dampwerking bezit. Om deze redenen kunnen behandelingen ook nog tot kort voor het planten worden uitgevoerd.

   Stoeptegels en klinkers schoonmaken met azijn
   Het schoonmaakmiddel voor een duurzaam huishouden is natuurlijk azijn! Dit ouderwetse schoonmaakmiddel blijft verrassen. En wat blijkt… ook in de tuin! Azijn, huishoud- of schoonmaakazijn, is het aanvalsplan als het gaat om de verwijdering van groene aanslag. Het aanvalsplan luidt als volgt: Veeg je terras of oprit goed en zorg dat deze zoveel mogelijk vrij is van bladeren en vuil. Vul een emmer met azijn en water (1 liter azijn en 1 liter water) en schrob vervolgens de hele bestrating van voor tot achter. Spuit vervolgens het terras niet af en laat het water met azijn opdrogen. Deze methode werkt het beste op een zonnige dag zodat de azijn goed in de tegels kan trekken. Je zult zien dat in de weken erna de groene aanslag en mos langzaam zullen verdwijnen. Hardnekkige plekken kun je nog even inspuiten met een plantenspuit gevuld met azijn. Voor onderhoud is het vervolgens verstandig om iedere keer na het vegen even te schrobben met het azijnwater zodat mos en algen geen kans meer kunnen krijgen.

   Groene aanslag te lijf met afvalwater
   Wat ook een veel gehoorde methode is, is het gebruik van het afvalwater van het reinigen van je huis. Bijvoorbeeld de emmer met allesreiniger die je hebt gebruikt bij het schoonmaken. Voorwaarde is wel dat je biologische schoonmaakmiddelen gebruikt om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van groene zeep en soda. Een effectief schoonmaakrecept en geheel afbreekbaar. Om het effect te vergroten kun je nog wat Biotex poeder toevoegen en oplossen. De extra enzymen in de Biotex zorgen ervoor dat de groene aanslag snel verdwijnt. Een ander middel is om het kokend afgietsel van aardappelen over de groene aanslag te gooien. Even inweken en schrobben maar.

   * Let op: Voor alle hierboven vermelde methoden geldt dat het verstandig is deze eerst uit te proberen op een klein stukje voordat je begint. Dit om te kijken of bijvoorbeeld de azijn geen rare, verkleurende uitwerking heeft op je tegels. In principe moet het eigenlijk altijd goed gaan, omdat de meeste genoemde middelen niet erg agressief zijn.

  • Mijn tegels slaan wit uit. Het lijkt wel op witte kalkuitbloei. Wat kan ik hier tegen doen?

   Een aantal betonproducten, met name grijs beton of producten met een kleurstof, kunnen gevoelig zijn voor witte kalkuitbloei. U kunt het herkennen aan witte uitslag aan het oppervlakte van het betonproduct. Dit fenomeen is eigen aan cement gebonden materialen en kan technisch gezien niet voorkomen worden. Echter niet getreurd! Kalkuitbloei verdwijnt op den duur vanzelf.

   Wat is witte Kalkuibloei
   Beton wordt gemaakt van de natuurlijke producten zand, grind, cement en water.  Het cement kan een chemische reactie gaan vormen met water waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide (CO2) in de lucht, waardoor calciumcarbonaat ontstaat. Het ontstane calciumcarbonaat geeft een witte uitslag op het betonoppervlak. Als uw betonproduct buiten bij de fabriek opgeslagen is of zelfs na aanleg, kan deze vervolgreactie nog steeds optreden, waardoor witte vlekken steeds meer zichtbaar worden aan het oppervlakte van het betonproduct..

   Wat is er aan te doen
   Het ontstane calciumcarbonaat is, zonder het product aan te tasten, praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen. Echter, onder invloed van kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat in een stof die wel oplosbaar is. Witte uitslag verdwijnt op den duur dus vanzelf, waarbij geduld letterlijk en figuurlijk een schone zaak is! Zure verontreiniging in de lucht versnelt dit proces zelfs, waardoor witte uitslag op het betonoppervlak dus sneller verdwijnt op plaatsen in de buurt van veel industrie dan in gebieden met relatief schone lucht.

   Ter geruststelling: witte kalkuitslag heeft géén negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van een product en verdwijnt, zoals gesteld, op den duur vanzelf. Daarom worden klachten hierop niet geaccepteerd.

  • Hoe kan ik het beste mijn nieuwe blokhut onderhouden?

   Hoe houd je je blokhut in topconditie?

   Voor dat je begint met het opbouwen van de blokhut is het zeer belangrijk dat je onderstaande informatie goed doorleest. Als leverancier voorzien we je graag van informatie over de fundering, het opbouwen, dakbedekkingen en het onderhoud wat je moet plegen om zo lang mogelijk te genieten van je blokhut. Het is belangrijk je blokhut goed te onderhouden. Dit onderhoud dien je zelf te doen, hier komt de fabrikant, leverancier of montageploeg niet voor lang.

   Fundering

   Je dient je blokhut altijd te plaatsen op een vlakke, waterpas fundering. Een waterpas fundering voorkomt een scheve blokhut.

   Er zijn 4 goede opties:

   1. Een waterpas tegelplateau.
   2. Een fundering van betonbanden met de afmeting 8x20x100cm
   3. Een hardhouten fundering
   4. Een betonvloer/houtenvloer

   Funderingsprofielen

   Bij een betonen fundering (tegelplateau of betonbanden) is het ten alle tijde aan te raden om funderingsprofielen te gebruiken. Dankzij de schuine afloop van het funderingsprofiel loopt het water weg, voorkom je optrekkend vocht in de onderste planken van je blokhut en uiteindelijk verrotte planken.

   Dompelen

   De voorbehandeling die je een blokhut kan geven is het dompelbad. Door het dompelen van de blokhutprofielen bescherm je het hout met beits. Een ander voordeel van het dompelen is het feit dat je de blokhut direct kan opbouwen en niet plankje voor plankje hoeft te beitsen. Na het opbouwen dien je je blokhut altijd te beitsen in een prachtige kleur naar keuze.

   Beits

   Vuren hout heeft altijd een kleurtje nodig. Hiermee bescherm je de blokhut tegen UV, schimmels en weersinvloeden. Dankzij het grote assortiment beitsen van Wood Protect kan je je blokhut perfect beschermen en zorg je ook nog eens voor een mooie uitstraling. LET OP: beits je blokhut altijd af met een kleur! Behandel het hout zowel aan de binnen- als buitenkant met minimaal 2 lagen beits anders trekt het hout krom.

   Goot

   Voorkom opspattend water en voorzie je blokhut van een goot. Bij een plat dak beschik je over een dak doorvoer en bij een blokhut met zadeldak, lessenaarsdak, wolfskap of kapschuur is een polyester goot de perfect keuze. 

   Algemeen onderhoud van je blokhut

   • Beitsen

   - Hout is een natuurproduct en dient te allen tijde goed behandeld te zijn tegen schimmels en UV. Beits je blokhut dus regelmatig

   • Onderhoud ramen en deuren

   - Door de weersinvloeden kan het voor komen dat de ramen en deuren gaan klemmen. Zorg er daarom voor dat de ramen en deuren altijd volledig in de beits zijn gezet. Herhaal dit regelmatig. De deuren zijn voorzien van paumelles. Mocht de deur klemmen dan kan je de paumelles verder de deur in- of uitdraaien zodat de deur weer goed dichtgaat. LET OP: houtstapelbouw (blokhut) gaat na het opbouwen krimpen, daarom zit er ruimte tussen het kozijn en de blokhut. Het is normaal dat de deur na verloop van tijd gaat klemmen, dit hoort bij het onderhoud van de blokhut en is geen fout van de fabrikant, leverancier of montageploeg.

   • Stelpoot

   - Als je een blokhut hebt met een luifel en staanders zit onder elke staander een stelpoot.
   - Een blokhut krimpt, een staander niet. Daarom zit er onder elke staander een stelpoot.

   Middels deze stelpoot kan je het dak stellen en zorg je dat het dak altijd waterpas staat.

   • Water op een plat dak

   - Wanneer je een blokhut hebt met een plat dak met daarop EPDM dakbedekking kan het voorkomen dat er water op het dak blijft liggen. Dankzij het water wordt het EPDM niet aangetast door UV en gaat het langer mee. Het is dus goed dat er water op het dak blijft liggen. Blijft er alleen water op de luifel staan dan kan je doormiddel van de stelpoten het dak weer waterpas maken.

   • Ventilatie

   - Zorg ervoor dat je blokhut altijd kan ventileren. Zet je ramen op de kiep stand en plaats ventilatieroosters. Zo voorkom je een te hoge luchtvochtigheid en schimmel.

   Schimmel

   Hout wil zich aanpassen aan de luchtvochtigheid. Daarom krimpt het en zet het uit. Is het hout te nat, niet goed behandeld en kan de blokhut niet goed genoeg ventileren dan gaat deze schimmelen. Zorg er daarom voor dat de blokhut altijd aan zowel de binnen- als buitenzijde is behandeld met beits, dat de blokhut altijd kan ventileren en is voorzien van een houten vloer. Gebeurd dit niet, dan kan er schimmel optreden in de planken.

   Vloer

   Voorzie je blokhut altijd van een houten vloer. Bestrating is koud, vochtig en temperatuur vast. Als de zon op de blokhut schijnt warmt deze op terwijl de bestrating koud blijft. Hierdoor ontstaat er condens. Dit trekt in de wanden, in het dak en in de materialen die in de blokhut staan. Zonder houten vloer in de blokhut is de kant op schimmel zeer hoog.

   Dakbedekking

   Zorg altijd voor een goede dakbedekking. Bij een blokhut met zadeldak zijn er meerdere opties. Je kan het dak voorzien van dakshingles, dakpanplaten of bij een verzwaard dak dakpannen. Bij modellen met een plat dak of lessenaarsdak is EPDM of een bitumineuze dakbedekking de juiste keuze. Dakleer of bitumen golfplaten zijn een budget artikel, prijstechnisch aantrekkelijk maar beschikken niet over een lange levensduur.