Blog - Goed onderhoud van een blokhut - Tuinbeurs Nederland

Goed onderhoud van een blokhut

7 Juni 2022

Om ervoor te zorgen dat uw blokhut of tuinhuis in goede conditie blijft is het belangrijk deze goed te onderhouden. Er zijn een aantal keuzes die u moet maken en bepaalde punten waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een blokhut of tuinhuis. U wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Als leverancier geven we je daarom graag informatie over de fundering, het opbouwen van de blokhut en de dakbedekkingen.  

Fundering 
Een blokhut of tuinhuis moet altijd op een vlakke, waterpas fundering geplaatst worden. Hiermee voorkomt u dat de blokhut scheef komt te staan. Er zijn vier opties voor een goede fundering: 

  • Een waterpas tegelplateau; 
  • Een fundering van betonbanden; 
  • Een hardhouten fundering; 
  • Een betonvloer/houtenvloer.  

Wanneer u kiest voor een tegelplateau of een fundering van betonbanden raden we u te allen tijde aan om gebruik te maken van funderingsprofielen. De schuine afloop van het funderingsprofiel zorgt dat het water wegloopt. Hierdoor wordt optrekkend vocht in de onderste planken van de blokhut voorkomen en zo voorkom u houtrot.  

Dompelen 
Dit is een behandeling om de levensduur van uw blokhut of tuinhuis te verlengen. De profielen gaan los van elkaar in een dompelbad met kleurloze water gedragen beits. Vervolgens ondergaan ze een droogproces. Door middel van deze behandeling kunt u meteen beginnen met het monteren van de blokhut. U hoeft dus niet eerst plank voor plank te beitsen en te laten drogen. Dat scheelt weer tijd!  

Beitsen 
Al onze blokhutten worden gemaakt van Zweeds vurenhout. Om deze houtsoort te beschermen tegen Uv-straling, schimmels en andere invloeden van het weer adviseren we u de blokhut te beitsen met een kleur. Een kleurtje ziet er niet alleen leuk uit, het beschermt ook de blokhut! 

Hoe voorkomt u schimmel?
Hout past zich aan de luchtvochtigheid aan. Het kan krimpen maar ook uitzetten. Als het hout te nat is, het niet op de juiste manier is behandeld en de blokhut niet goed kan ventileren ontstaat er schimmel. Om dit te voorkomen kunt u zorgen voor ventilatie in de blokhut door middel van ventilatieroosters. Deze kunt u bij iedere blokhut kiezen als extra optie.  

Waarom een houten vloer? 
Om uw blokhut of tuinhuis helemaal af te maken kunt u deze voorzien van een houten vloer. Bestrating is koud, vochtig en temperatuur-vast. Als de zon op de blokhut schijnt warmt deze snel op terwijl de bestrating koud blijft. Hierdoor ontstaat er condens. Dit trekt in de wanden, het dak en in de spullen die in de blokhut staan. De kans op schimmel is in een blokhut zonder houten vloer dus erg hoog. 

Wat is nou het verschil tussen blokhutten (houtstapelbouw) en houtbouw buitenverblijven?
2 Mei 2024
Lees artikel
Goed Hart Keurmerk
2 Mei 2024
Lees artikel
Dé tuintrends van 2024: Integratie van binnen en buiten
25 April 2024
Lees artikel